2013. február 16., szombat

Halál

Halál okainak és körülményeinek vizsgálata.



Halál beállta: egy átlagos holttest óránként 1°C-ot hűl, de ezt befolyásolhatja az időjárás, holttest körülményei és a személy ruházata, súlya is. Legkorábban 30 perccel utána áll be a hullamerevség (izmok megmerevedése) , legkésőbb 3 óra. 6-12 óra alatt végigmegy, ennyi ideig marad és ugyanennyi idő alatt el is tűnik, ha nem érnek a testhez.  2 nappal később ( a baktériumoknak köszönhetően) zöldes árnyalatot kap a bőr, kivéve a nagyon sötét bőrűek, és egy héten belül elsápad, majd áttetsző, márványszínű lesz. A szem idővel megpuhul és vékony, ködös hártya keletkezik rajta. A gyomortartalomból is meg lehet állapítani, mikor állt be a halál: az elfogyasztott étel 3 óráig marad a gyomorban. A félig üres vékonybél 6 órával ezelőtti evésre utal, ha pedig üres a vékonybél, akkor legalább 8 órája evett a személy.

Sérülések: közvetlen közelről leadott lövésnél égésnyom keletkezik a seb környékén, a tettesen pedig korom rakódik le, amit szappanos mosással el lehet távolítani, de nem teljesen. Zúzódások dulakodásra utalnak (tompa fegyverrel, ököllel, lábbal ,akár agyonverés is lehet a következménye), ami akkor van, ha az erek erő hatására megpattannak. Ez először vörös színű, majd lila, barna, zöld és végül sárga lesz. Hypoxia (oxigénhiány)  következménye lehet a kékes bőr, kitágult tüdők, a szemek erei berobbantak, ami fulladásra vall. Kézi fojtogatásnál a nyelvcsont eltörik, a száj és az orr környéke kékes lesz. Vízbe fulladás esetén a tüdő és a gyomor duzzadt, vízzel vannak megtelve, és a gyomorban, légjáratokban lévő vér az erek szétrepedése miatt keletkeztek, vagyis az áldozat oxigénért küzdött. 

Ha a test már bomlani kezdett, mikor rátaláltak, akkor a halál idejének megállapításához fontosak lehetnek a hulla körüli rovarok. (Törvényszéki Rovartan) Megállapítják az ott talált rovarok fajtáját és megvizsgálják a szaporodási szokásaikat, fejlődésüket. Visszamenőleg megnézik az időjárást és ezekből elkészíti a körülményeket, amiben élhetett az állat. Az időjárás felgyorsíthatja és lelassíthatja az életciklusukat. Miután megvizsgálták a lárvák fejlődését, meghatározták a halál idejét, mert minden rovar, a bomlás más időpontjában teszi le a petéit.

White Collar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése